Kroimy wszystkie warzywa w paseczki i smażymy na patelni, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilkę mieszając.
W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto na placuszki. Kiedy nasze warzywa z patelni ostygną, dorzucamy do naszego ciasta i porządnie mieszamy ze sobą, aby połączyć składniki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placuszki. Na sam koniec dodajemy ulubione sosy(u nas sos sezamowy), posypujemy szczypiorkiem i sezamem!
Zachęcamy do obejrzenia naszego krótkiego TikToka, aby zobaczyć dokładnie krok po kroku jak przyrządzić to danie! ♥️
warzywa jakie lubisz, u nas pomidor i ogórek kiszony
plastry sera wegańskiego
PRZEPIS:
Wlej wodę na patelnię, dodaj przyprawy i sos sojowy, wrzuć suchego kotleta i przykryj patelnię. Gotuj kotleta 10 minut z dwóch stron, kiedy woda wyparuje, dodaj masełko i smaż, również z dwóch stron. W międzyczasie posiekaj pietruszkę i szczypiorek, wymieszaj 1:1 z majonezem i dorzuć zioła do sosu. Wyciągnij kotleta z patelni i pokrój go na paski. Wysmaruj bułkę sosem, połóż kotleta i ser i wrzuć na chwilę do piekarnika, do czasu aż ser się roztopi. Wyjmij, dodaj warzywa i jeszcze więcej sosu i gotowe!
Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka z przepisem krok po kroku!
Na dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, zamocz makaron ryżowy w zimnej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna kardamonu, niech się prażą 2 minuty, po tym czasie dolewamy olej. Imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy i smażymy do satysfakcjonującej miękkości warzyw. Dodajemy namoczony wcześniej makaron, mleczko kokosowe i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż makaron zmięknie. Wyciągamy, sypiemy kolendrą i sezamem i gotowe!
Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka krok po kroku!
Gotujemy wiśnie z cukrem, dodajemy skrobie wymieszaną wcześniej z wodą, czekamy aż sosik nam zgęstnieje!
Przepis na racuszki:
Blendujemy tofu z wszystkimi składnikami, kroimy jabłko i gruszkę w kostkę, dodajemy do racuszków. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy z dwóch stron.
Zalej wrzątkiem słonecznik na godzinę lub zimną wodą na noc. Posiekaj wszystkie zioła. Zmiel słonecznik z kostką tofu, olejem, cytryną i przyprawami. Wymieszaj zioła ze zmielonym twarożkiem.
Nasz przepis krok po kroku:
Twarożek najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce! Smacznego!! ♥️
Mielimy lub ugniatamy ugotowane ostudzone ziemniaki, dodajemy skrobię, przyprawy i ser. Zagniatamy wszystko razem. Z powstałej masy tworzymy kulki, które obtaczamy w oleju, następnie w panko. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kulki, tak, żeby były przykryte całe olejem. Wyciągamy po kilku minutach aż będą brązowe!
Przepis na sos: Do wysokiego kielicha blendera dodajemy napój sojowy, wszystkie przyprawy i zioła. Blendujemy kilka minut, na sam koniec dodajemy powoli olej i czekamy na idealna konsystencję majonezu. Ready!
HI! Mamy dla Was miły i szybki przepis od naszego kucharza Piotra!
Składniki:
makaron udon
pół papryki
kawałek dyni
marchewka
czerwona cebula
pół wędzonego tempehu
3 ząbki czosnku
świeże chilli wedle uznania
łyżka marynowanego imbiru
1 gwiazdka anyżu
3 ziarna kardamonu
kolendra lub szczypiorek do posypania
orzeszki arachidowe do posypania
Sos:
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu mirin
1/4 soku z limonki
trochę wody
1 łyżka płatków drożdżowych
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.
Anyż i kardamon prażymy na patelni, dodajemy pokrojone warzywa i tempeh, smażymy 5/10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i zalewamy naszym przygotowanym wcześniej sosem.
Dokładnie mieszamy sos z warzywami i makaronem. Ready!
Możecie posypać makaron kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
2 x kostka tofu 1 x banan skórka z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 6/7 łyżek mąki pszennej mąka pszenna do podsypania blatu u obtaczania placuszków
WYKONANIE:
Blendujemy tofu z bananem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy skrobię z mąką i ugniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Formujemy placuszki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy z dwóch stron.
Nasze podaliśmy z syropem klonowym i prażonymi płatkami migdałowymi.
Zapraszamy na naszego tiktoka, tutaj pokazujemy przepis krok po kroku.
1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
100 ml mleczka kokosowego
1/4 łyżki kurkumy
pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki
BAJERY DO ZUPY:
kawałek dyni posiekany
2 łodyżki selera naciowego posiekanego
kilka różyczek brokuła
sos sojowy
Przygotowanie bulionu:
Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki.
Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.
BULION READY
Przygotowanie bajerów:
Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości.
Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy.
My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą.
Ta strona używa ciasteczek (cookies) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Akceptuje
Cookie
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.