WEGAŃSKIE PLACUSZKI OKONOMIYAKI 


Składniki

Na ciasto

  • Mąka Pszenna 100g
  • Mąka z ciecierzycy 50g
  • Mąka Ryżowa 50g
  • Kurkuma pół łyżeczki
  • Soda 1/3 łyżeczki
  • Płatki drożdżowe 2 łyżki 
  • Czarna sól 1/2 łyżeczki
  • Mleko sojowe 280ml

Dodatki

  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir 2 cm
  • Tofu naturalne 100g
  • Marchew 1 średnia
  • Kapusta biała 100g
  • Kiszona biała rzodkiew kawałek 
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Olej sezamowy 2 łyżki
  • Ocet ryżowy 1 łyżka
  • Syrop z agawy 1 łyżka


Sposób wykonania

Kroimy wszystkie warzywa w paseczki i smażymy na patelni, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilkę mieszając. 

W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto na placuszki. Kiedy nasze warzywa z patelni ostygną, dorzucamy do naszego ciasta i porządnie mieszamy ze sobą, aby połączyć składniki. 

Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placuszki. Na sam koniec dodajemy ulubione sosy(u nas sos sezamowy), posypujemy szczypiorkiem i sezamem! 

Zachęcamy do obejrzenia naszego krótkiego TikToka, aby zobaczyć dokładnie krok po kroku jak przyrządzić to danie! ♥️

@avocadovegano

OKONOMIYAKI – 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗣𝗜𝗦 w opisie! ✨ ————— NA PATELNIE: czosnek 2 ząbki imbir 2 cm tofu naturalne 100g marchew 1 średnia kapusta biała 100g kiszona biała rzodkiew sos sojowy 3 łyżki olej sezamowy 2 łyżki ocet ryżowy 1 łyżka agawa 1 łyżka Kroimy wszystkie skladniki, smażymy jak na filmiku i dodajemy przyprawy• Przepis na ciasto: mąka pszenna 100g mąka z ciecierzycy 50g mąka ryżowa 50g kurkuma pół łyżeczki soda 1/3 łyżeczki płatki drożdżowe 2 łyżki czarna sól pół łyżeczki mleko sojowe 280ml Mieszamy wszystkie skladniki, konsystencja na jak na filmuku. Dodajemy podsmazone warzywa. Mieszamy i smażymy placuszki. Przykrywamy je na 5 minut i odwracamy. Dodajemy ulubione sosiki i bajery! Smacznego! 🫶 #przepis #dlaciebie #dc #wegański #przepisy #okonomiyaki

♬ Fire for You (Sped Up) – Cannons

SMACZNEGO!

CHAMSKI BURGER Z SOJOWINĄ


SKŁADNIKI: 

  • 1 łyżka lubczyku 
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 300 ml wody 
  • suchy kotlet sojowy duży lub kilka mniejszych 
  • majonez wegański 
  • ketchup 
  • szczypiorek 
  • pietruszka 
  • kawałek wegańskiego masła do smażenia 
  • bułka burgerowa 
  • warzywa jakie lubisz, u nas pomidor i ogórek kiszony 
  • plastry sera wegańskiego 

PRZEPIS: 

Wlej wodę na patelnię, dodaj przyprawy i sos sojowy, wrzuć suchego kotleta i przykryj patelnię. Gotuj kotleta 10 minut z dwóch stron, kiedy woda wyparuje, dodaj masełko i smaż, również z dwóch stron. W międzyczasie posiekaj pietruszkę i szczypiorek, wymieszaj 1:1 z majonezem i dorzuć zioła do sosu. Wyciągnij kotleta z patelni i pokrój go na paski. Wysmaruj bułkę sosem, połóż kotleta i ser i wrzuć na chwilę do piekarnika, do czasu aż ser się roztopi. Wyjmij, dodaj warzywa i jeszcze więcej sosu i gotowe! 

Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka z przepisem krok po kroku!

Smacznego!! ♥️

#burger #wegański #przepis #pomyslnakolacje #łatwyprzepis

MAKARON TAJSKI Z TEMPEHEM – szybki przepis umami!


Składniki:

  • 2/3 cm imbiru
  • 2 liście kaffiru (można pominąć)
  • 100 gramów tempehu
  • papryczka chilli
  • brokuł – kilka różyczek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3/4 ziarna kardamonu
  • pół papryki czerwonej
  • łyżeczka cukru lub innego słodzika
  • łyżeczka pasty tom-kha
  • 20 ml sosu sojowego
  • garść zielonego groszku
  • sok z 1/2 limonki
  • makaron ryżowy
  • sezam i kolendra do posypania
  • olej do smażenia
  • mleczko kokosowe 150 ml

PRZEPIS:

Na dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, zamocz makaron ryżowy w zimnej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna kardamonu, niech się prażą 2 minuty, po tym czasie dolewamy olej. Imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy i smażymy do satysfakcjonującej miękkości warzyw. Dodajemy namoczony wcześniej makaron, mleczko kokosowe i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż makaron zmięknie. Wyciągamy, sypiemy kolendrą i sezamem i gotowe!

Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka krok po kroku!

Smaaacznego! ♥️

#tajskimakaron #weganski #umami #prostyprzepis #azjatyckimakaron #weganskieprzepisy

🥞BEZGLUTENOWE RACUSZKI Z OWOCAMI🥞


SOSIK: 

  • 300 gramów wiśni mrożonych 
  • 2 łyżki cukru 
  • pół łyżeczki skrobii do zagęszczenia 

PLACKI:

  • 100 gramów tofu naturalnego 
  • 180 ml napoju roślinnego (najlepiej sojowego) 
  • 20 ml oleju rzepakowego 
  • 100 gramów mąki ryżowej 
  • 50 gramów mąki z ciecierzycy 
  • 1/3 łyżeczki sody 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • łyżka cukru 
  • 1 gruszka 
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka octu 

Przepis na sos: 

Gotujemy wiśnie z cukrem, dodajemy skrobie wymieszaną wcześniej z wodą, czekamy aż sosik nam zgęstnieje! 

Przepis na racuszki: 

Blendujemy tofu z wszystkimi składnikami, kroimy jabłko i gruszkę w kostkę, dodajemy do racuszków. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy z dwóch stron. 

GOTOWE!! ✨

#racuchy #wegańskie #bezglutenowe #przepis #śniadanie

🌸 WEGAŃSKI WIOSENNY TWAROŻEK 🌼


Idealny twarożek na śniadanie i zbliżające się święta wielkanocne! 

Składniki: 

  • 6 rzodkiewek 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek koperku 
  • pęczek czosnku niedźwiedziego 
  • 180 gramów słonecznika 
  • 180 gramów tofu 
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 30 gramów płatków drożdżowych 
  • łyżeczka soli 
  • 100 ml napoju roślinnego 
  • 30 ml soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • Pieczywo 

Przepis: 

Zalej wrzątkiem słonecznik na godzinę lub zimną wodą na noc. Posiekaj wszystkie zioła. Zmiel słonecznik z kostką tofu, olejem,  cytryną i przyprawami. Wymieszaj zioła ze zmielonym twarożkiem. 

Nasz przepis krok po kroku: 

Twarożek najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce! Smacznego!! ♥️

#przepis #wegańskitwarożek #wegańska #wielkanoc#pomysłnaśniadanie

ZIEMNIACZANO-SEROWE KULKI W PANKO + przepis na wegański majonez kolendrowo-limonkowy


Hit na Twojej wegańskiej imprezie! 💥

SKŁADNIKI NA KULE SEROWE:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • kawałek wegańskiego sera ok.100g
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść prażonej cebulki
  • szczypiorek
  • pół papryczki chilli
  • łyżeczka płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • garść parmezanu
  • panierka panko
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • kawałek wegańskiego sera ok.100g
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść prażonej cebulki
  • szczypiorek
  • pół papryczki chilli
  • łyżeczka płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • garść parmezanu
  • panierka panko
  • olej do smażenia

Mielimy lub ugniatamy ugotowane ostudzone ziemniaki, dodajemy skrobię, przyprawy i ser. Zagniatamy wszystko razem. Z powstałej masy tworzymy kulki, które obtaczamy w oleju, następnie w panko. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kulki, tak, żeby były przykryte całe olejem. Wyciągamy po kilku minutach aż będą brązowe!

Przepis na sos: Do wysokiego kielicha blendera dodajemy napój sojowy, wszystkie przyprawy i zioła. Blendujemy kilka minut, na sam koniec dodajemy powoli olej i czekamy na idealna konsystencję majonezu. Ready!

Nasz TikTok krok po kroku jak przyrządzić sos i kulki. https://vm.tiktok.com/ZGefLH7mC/

Smacznego! ♥️ #weganskie #przekaski #impreza #weganska #kulkiserowe #kulkiziemniaczane

✨Udon w sosie orzechowym z chilli ✨



HI! Mamy dla Was miły i szybki przepis od naszego kucharza Piotra! 

Składniki: 

  • makaron udon 
  • pół papryki 
  • kawałek dyni 
  • marchewka 
  • czerwona cebula
  • pół wędzonego tempehu
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże chilli wedle uznania 
  • łyżka marynowanego imbiru 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 ziarna kardamonu 
  • kolendra lub szczypiorek do posypania 
  • orzeszki arachidowe do posypania 

Sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu mirin 
  • 1/4 soku z limonki 
  • trochę wody 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. 

Anyż i kardamon prażymy na patelni, dodajemy  pokrojone warzywa i tempeh, smażymy 5/10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i zalewamy naszym przygotowanym wcześniej sosem. 

Dokładnie mieszamy sos z warzywami i makaronem. Ready! 

Możecie posypać makaron kolendrą i orzeszkami ziemnymi. 

Enjoy!

⬇️ FILMIK, krok po kroku ⬇️

https://vm.tiktok.com/ZGe8MoXq

✦ Wegańskie placuszki serniczkowe ✦


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

2 x kostka tofu
1 x banan
skórka z całej cytryny
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
6/7 łyżek mąki pszennej
mąka pszenna do podsypania blatu u obtaczania placuszków

WYKONANIE:

Blendujemy tofu z bananem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy skrobię z mąką i ugniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Formujemy placuszki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy z dwóch stron.

Nasze podaliśmy z syropem klonowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zapraszamy na naszego tiktoka, tutaj pokazujemy przepis krok po kroku.

https://vm.tiktok.com/ZGJEgvbuH/


Enjoy! ♡


• wegańskie • śniadanie • serniczki • przepis •

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z DYNIĄ – przepis



Nasz kucharz Piotr przygotował dla Was naprawdę prosty przepis na rozgrzewający i pyszny bulion, idealny na obecną jesienną aurę. 

Składniki:

ZUPA / BULION 

  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 goździki 
  • 3 plasterki cytryny
  • 4/5 liści kafiru (można pominąć, ale jak pomijacie to 4 plasterki cytryny zamiast 3) 
  • 2/3cm imbiru 
  • troszkę chilli, zależy jaki masz próg ostrości hihi 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek jak nie macie vibe’u na robienie swojego) 
  • 1 łyżka mirin (można dodać łyżeczkę cukru zamiast) 
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżki kurkumy 
  • pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki 

BAJERY DO ZUPY:

  • kawałek dyni posiekany 
  • 2 łodyżki selera naciowego posiekanego
  • kilka różyczek brokuła 
  • sos sojowy 

Przygotowanie bulionu: 

Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki. 

Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. 

Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.

BULION READY

Przygotowanie bajerów:

Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości. 

Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy. 

My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą. 

PRZEPIS W FORMIE FILMIKU DLA UŁATWIENIA 
HTTPS://VM.TIKTOK.COM/ZGJCTDDS1

SMACZNEGO! ✨

Jak zrobić swoją kombuchę?


Na radości spowodowanej pojawieniem się na rynku grzbka do kombuchy marki Delikatna – już wcześniej przygotowaliśmy przepis na własną fermentową herbatę. 

Łapcie !

Składniki:

• 4 łyżki herbaty czarnej lub zielonej (upewnij się, że to herbata, która nie zawiera oleju eterycznego, który może zaszkodzić kulturze kombuchy)

• 1 szklanka cukru organicznego (może być cukier trzcinowy lub inny cukier nieoczyszczony)

• 1 SCOBY (Starter Culture Of Bacteria and Yeast – Kultura Początkowa Bakterii i Drożdży) – mamy u nas w sklepie marki Delikatna

• 3-4 litry wody przefiltrowanej lub źródlanej

• 1 szklanka płynu z kombuchy – to jest ta kombucha, w której pływa grzybek po zakupie (jeśli masz dostępny już kombuchę)

Dodatkowe wyposażenie:

→ Duży słoik szklany lub dzbanek (min. 4-litrowy)

→ Tkanina z bawełny lub gazy do przykrycia słoja

→ Gumka recepturka lub sznurek

Instrukcje:

1. Gotowanie herbaty:

   – Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 4 łyżki herbaty. Pozwól jej zaparzać się przez około 15-20 minut, aż herbata ostygnie do temperatury pokojowej.

2. Roztwór cukrowy:

   – Dodaj 1 szklankę cukru do herbaty i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Przygotowanie słoja:

   – Wlej pozostałe 1,5 litra wody do słoja szklanego i upewnij się, że słoik jest czysty i wyparzony.

4. Dodaj SCOBY:

   – Delikatnie umieść SCOBY na wierzchu mieszanki cukrowej w słoju.

5. Przenieś płyn kombuchy:

   – Jeśli masz dostęp do płynu z kombuchy z wcześniejszej partii, możesz dodać go teraz do słoja. To pomoże przyspieszyć proces fermentacji. Jeśli nie, to nie martw się, kombucha i tak się uda, ale może trochę dłużej potrwać.

6. Przykryj słoik:

   – Przykryj słoik tkaniną z bawełny lub gazą i zabezpiecz ją gumką recepturką lub sznurkiem. To pozwoli na wymianę powietrza, ale zapobiegnie dostawaniu się owadów i zanieczyszczeń.

7. Fermentacja:

   – Pozostaw słoik w ciepłym i zacienionym miejscu przez 7-14 dni (lub dłużej, w zależności od pożądanego smaku). Im dłużej fermentujesz, tym bardziej kwasowa (octowa) staje się kombucha.

8. Degustacja i fermentowanie:

   – Po upływie określonego czasu, spróbuj kombuchy. Jeśli osiągnęła odpowiedni smak, możesz ją butelkować. W przeciwnym razie pozostaw ją do fermentacji przez dłuższy czas.

9. Butelkowanie:

   – Butelkuj kombuchę w szczelnie zamkniętych butelkach szklanych lub słoikach. Możesz dodać smakowe dodatki, takie jak owoce, imbir czy zioła. Odczekaj jeszcze 3-7 dni, aby pozwalając gazowi się zbierać i wydobyć odpowiedni smak.

10. Chłodzenie i serwowanie:

    – Przechowuj butelki w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji. Kombuchę podawaj schłodzoną. Gotowe!

Pamiętaj, że proces fermentacji może się różnić w zależności od warunków otoczenia i rodzaju herbaty użytej do przygotowania kombuchy. Dlatego warto eksperymentować i dostosować przepis do własnych preferencji smakowych.