MAKARON TAJSKI Z TEMPEHEM – szybki przepis umami!


Składniki:

  • 2/3 cm imbiru
  • 2 liście kaffiru (można pominąć)
  • 100 gramów tempehu
  • papryczka chilli
  • brokuł – kilka różyczek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3/4 ziarna kardamonu
  • pół papryki czerwonej
  • łyżeczka cukru lub innego słodzika
  • łyżeczka pasty tom-kha
  • 20 ml sosu sojowego
  • garść zielonego groszku
  • sok z 1/2 limonki
  • makaron ryżowy
  • sezam i kolendra do posypania
  • olej do smażenia
  • mleczko kokosowe 150 ml

PRZEPIS:

Na dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, zamocz makaron ryżowy w zimnej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna kardamonu, niech się prażą 2 minuty, po tym czasie dolewamy olej. Imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy i smażymy do satysfakcjonującej miękkości warzyw. Dodajemy namoczony wcześniej makaron, mleczko kokosowe i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż makaron zmięknie. Wyciągamy, sypiemy kolendrą i sezamem i gotowe!

Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka krok po kroku!

Smaaacznego! ♥️

#tajskimakaron #weganski #umami #prostyprzepis #azjatyckimakaron #weganskieprzepisy

🥞BEZGLUTENOWE RACUSZKI Z OWOCAMI🥞


SOSIK: 

  • 300 gramów wiśni mrożonych 
  • 2 łyżki cukru 
  • pół łyżeczki skrobii do zagęszczenia 

PLACKI:

  • 100 gramów tofu naturalnego 
  • 180 ml napoju roślinnego (najlepiej sojowego) 
  • 20 ml oleju rzepakowego 
  • 100 gramów mąki ryżowej 
  • 50 gramów mąki z ciecierzycy 
  • 1/3 łyżeczki sody 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • szczypta soli 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • łyżka cukru 
  • 1 gruszka 
  • 1 jabłko 
  • 1 łyżka octu 

Przepis na sos: 

Gotujemy wiśnie z cukrem, dodajemy skrobie wymieszaną wcześniej z wodą, czekamy aż sosik nam zgęstnieje! 

Przepis na racuszki: 

Blendujemy tofu z wszystkimi składnikami, kroimy jabłko i gruszkę w kostkę, dodajemy do racuszków. Mieszamy wszystkie składniki i smażymy z dwóch stron. 

GOTOWE!! ✨

#racuchy #wegańskie #bezglutenowe #przepis #śniadanie

🌸 WEGAŃSKI WIOSENNY TWAROŻEK 🌼


Idealny twarożek na śniadanie i zbliżające się święta wielkanocne! 

Składniki: 

  • 6 rzodkiewek 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek koperku 
  • pęczek czosnku niedźwiedziego 
  • 180 gramów słonecznika 
  • 180 gramów tofu 
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 30 gramów płatków drożdżowych 
  • łyżeczka soli 
  • 100 ml napoju roślinnego 
  • 30 ml soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • Pieczywo 

Przepis: 

Zalej wrzątkiem słonecznik na godzinę lub zimną wodą na noc. Posiekaj wszystkie zioła. Zmiel słonecznik z kostką tofu, olejem,  cytryną i przyprawami. Wymieszaj zioła ze zmielonym twarożkiem. 

Nasz przepis krok po kroku: 

Twarożek najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce! Smacznego!! ♥️

#przepis #wegańskitwarożek #wegańska #wielkanoc#pomysłnaśniadanie

ZIEMNIACZANO-SEROWE KULKI W PANKO + przepis na wegański majonez kolendrowo-limonkowy


Hit na Twojej wegańskiej imprezie! 💥

SKŁADNIKI NA KULE SEROWE:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • kawałek wegańskiego sera ok.100g
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść prażonej cebulki
  • szczypiorek
  • pół papryczki chilli
  • łyżeczka płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • garść parmezanu
  • panierka panko
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA SOS:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • kawałek wegańskiego sera ok.100g
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • garść prażonej cebulki
  • szczypiorek
  • pół papryczki chilli
  • łyżeczka płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • garść parmezanu
  • panierka panko
  • olej do smażenia

Mielimy lub ugniatamy ugotowane ostudzone ziemniaki, dodajemy skrobię, przyprawy i ser. Zagniatamy wszystko razem. Z powstałej masy tworzymy kulki, które obtaczamy w oleju, następnie w panko. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kulki, tak, żeby były przykryte całe olejem. Wyciągamy po kilku minutach aż będą brązowe!

Przepis na sos: Do wysokiego kielicha blendera dodajemy napój sojowy, wszystkie przyprawy i zioła. Blendujemy kilka minut, na sam koniec dodajemy powoli olej i czekamy na idealna konsystencję majonezu. Ready!

Nasz TikTok krok po kroku jak przyrządzić sos i kulki. https://vm.tiktok.com/ZGefLH7mC/

Smacznego! ♥️ #weganskie #przekaski #impreza #weganska #kulkiserowe #kulkiziemniaczane

✨Udon w sosie orzechowym z chilli ✨



HI! Mamy dla Was miły i szybki przepis od naszego kucharza Piotra! 

Składniki: 

  • makaron udon 
  • pół papryki 
  • kawałek dyni 
  • marchewka 
  • czerwona cebula
  • pół wędzonego tempehu
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże chilli wedle uznania 
  • łyżka marynowanego imbiru 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 ziarna kardamonu 
  • kolendra lub szczypiorek do posypania 
  • orzeszki arachidowe do posypania 

Sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu mirin 
  • 1/4 soku z limonki 
  • trochę wody 
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. 

Anyż i kardamon prażymy na patelni, dodajemy  pokrojone warzywa i tempeh, smażymy 5/10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i zalewamy naszym przygotowanym wcześniej sosem. 

Dokładnie mieszamy sos z warzywami i makaronem. Ready! 

Możecie posypać makaron kolendrą i orzeszkami ziemnymi. 

Enjoy!

⬇️ FILMIK, krok po kroku ⬇️

https://vm.tiktok.com/ZGe8MoXq

✦ Wegańskie placuszki serniczkowe ✦


PRZEPIS

SKŁADNIKI:

2 x kostka tofu
1 x banan
skórka z całej cytryny
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
6/7 łyżek mąki pszennej
mąka pszenna do podsypania blatu u obtaczania placuszków

WYKONANIE:

Blendujemy tofu z bananem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy skrobię z mąką i ugniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Formujemy placuszki, następnie obtaczamy je w mące. Smażymy z dwóch stron.

Nasze podaliśmy z syropem klonowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

Zapraszamy na naszego tiktoka, tutaj pokazujemy przepis krok po kroku.

https://vm.tiktok.com/ZGJEgvbuH/


Enjoy! ♡


• wegańskie • śniadanie • serniczki • przepis •

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z DYNIĄ – przepis



Nasz kucharz Piotr przygotował dla Was naprawdę prosty przepis na rozgrzewający i pyszny bulion, idealny na obecną jesienną aurę. 

Składniki:

ZUPA / BULION 

  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 goździki 
  • 3 plasterki cytryny
  • 4/5 liści kafiru (można pominąć, ale jak pomijacie to 4 plasterki cytryny zamiast 3) 
  • 2/3cm imbiru 
  • troszkę chilli, zależy jaki masz próg ostrości hihi 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek jak nie macie vibe’u na robienie swojego) 
  • 1 łyżka mirin (można dodać łyżeczkę cukru zamiast) 
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżki kurkumy 
  • pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki 

BAJERY DO ZUPY:

  • kawałek dyni posiekany 
  • 2 łodyżki selera naciowego posiekanego
  • kilka różyczek brokuła 
  • sos sojowy 

Przygotowanie bulionu: 

Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki. 

Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. 

Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.

BULION READY

Przygotowanie bajerów:

Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości. 

Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy. 

My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą. 

PRZEPIS W FORMIE FILMIKU DLA UŁATWIENIA 
HTTPS://VM.TIKTOK.COM/ZGJCTDDS1

SMACZNEGO! ✨

Jak zrobić swoją kombuchę?


Na radości spowodowanej pojawieniem się na rynku grzbka do kombuchy marki Delikatna – już wcześniej przygotowaliśmy przepis na własną fermentową herbatę. 

Łapcie !

Składniki:

• 4 łyżki herbaty czarnej lub zielonej (upewnij się, że to herbata, która nie zawiera oleju eterycznego, który może zaszkodzić kulturze kombuchy)

• 1 szklanka cukru organicznego (może być cukier trzcinowy lub inny cukier nieoczyszczony)

• 1 SCOBY (Starter Culture Of Bacteria and Yeast – Kultura Początkowa Bakterii i Drożdży) – mamy u nas w sklepie marki Delikatna

• 3-4 litry wody przefiltrowanej lub źródlanej

• 1 szklanka płynu z kombuchy – to jest ta kombucha, w której pływa grzybek po zakupie (jeśli masz dostępny już kombuchę)

Dodatkowe wyposażenie:

→ Duży słoik szklany lub dzbanek (min. 4-litrowy)

→ Tkanina z bawełny lub gazy do przykrycia słoja

→ Gumka recepturka lub sznurek

Instrukcje:

1. Gotowanie herbaty:

   – Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 4 łyżki herbaty. Pozwól jej zaparzać się przez około 15-20 minut, aż herbata ostygnie do temperatury pokojowej.

2. Roztwór cukrowy:

   – Dodaj 1 szklankę cukru do herbaty i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Przygotowanie słoja:

   – Wlej pozostałe 1,5 litra wody do słoja szklanego i upewnij się, że słoik jest czysty i wyparzony.

4. Dodaj SCOBY:

   – Delikatnie umieść SCOBY na wierzchu mieszanki cukrowej w słoju.

5. Przenieś płyn kombuchy:

   – Jeśli masz dostęp do płynu z kombuchy z wcześniejszej partii, możesz dodać go teraz do słoja. To pomoże przyspieszyć proces fermentacji. Jeśli nie, to nie martw się, kombucha i tak się uda, ale może trochę dłużej potrwać.

6. Przykryj słoik:

   – Przykryj słoik tkaniną z bawełny lub gazą i zabezpiecz ją gumką recepturką lub sznurkiem. To pozwoli na wymianę powietrza, ale zapobiegnie dostawaniu się owadów i zanieczyszczeń.

7. Fermentacja:

   – Pozostaw słoik w ciepłym i zacienionym miejscu przez 7-14 dni (lub dłużej, w zależności od pożądanego smaku). Im dłużej fermentujesz, tym bardziej kwasowa (octowa) staje się kombucha.

8. Degustacja i fermentowanie:

   – Po upływie określonego czasu, spróbuj kombuchy. Jeśli osiągnęła odpowiedni smak, możesz ją butelkować. W przeciwnym razie pozostaw ją do fermentacji przez dłuższy czas.

9. Butelkowanie:

   – Butelkuj kombuchę w szczelnie zamkniętych butelkach szklanych lub słoikach. Możesz dodać smakowe dodatki, takie jak owoce, imbir czy zioła. Odczekaj jeszcze 3-7 dni, aby pozwalając gazowi się zbierać i wydobyć odpowiedni smak.

10. Chłodzenie i serwowanie:

    – Przechowuj butelki w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji. Kombuchę podawaj schłodzoną. Gotowe!

Pamiętaj, że proces fermentacji może się różnić w zależności od warunków otoczenia i rodzaju herbaty użytej do przygotowania kombuchy. Dlatego warto eksperymentować i dostosować przepis do własnych preferencji smakowych.

✨Tagliatelle z kalafiorem w sosie jogurtowym na białym winie! 


Wegański, szybki przepis na makaron! 

Składniki: 

Przepis:

  • gotujemy makaron tagliatelle al dente i płuczemy go w zimnej wodzie 
  • kroimy kalafiora na mniejsze części i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z oliwą, solimy kalafiora
  • dodajemy 50 ml białego wina, 50 ml wody i zakrywamy patelnie, zostawiamy na średnim ogniu na około 3/4 minuty 
  • dolewamy troszkę wody, oliwy, posiekane dwa ząbki czosnku i pokrojone pieczarki, mieszamy wszystko i smażymy przez chwilkę 
  • dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową, łyżkę posiekanego szczypiorku i pozostałe 50 ml wina 
  • sprawdzamy czy kalafior jest już miękki, jeśli tak, dodajemy cały jogurt i ostatni posiekany ząbek czosnku, dusimy danie tak przez kilka minut 
  • na koniec dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych, mieszamy sos i dodajemy zimny makaron na patelnie do sosu, mieszamy wszystko razem 
  • kiedy makaron połączy się z sosem, możemy dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i wszystko dokładnie wymieszać 
  • danie jest gotowe, można posypać je szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi 

Wszystkie składniki wykorzystane w przepisie znajdziecie w naszych sklepach
Avocado Shop w Gdańsku i Avocado Store & More w Gdyni

SMACZNEGO!

✨CZAS ZAJĄĆ SIĘ SOBĄ✨


Nasz kucharz Piotrek przygotował dla Was azjatycki, szybki i mega smaczny przepis na makaron SOBA. 

Składniki na 2 porcje:

* makaron soba – 300g 
* czerwona cebula – 1 szt.
* grzyby shitake bez łodyżek -7/8 szt.
* papryka czerwona – 0.5 szt.
* marchewka – 1 szt.
* imbir – 4 cm 
* czosnek – 2 ząbki 
* biały pieprz – 1/3 łyżeczki 
* sezam – 2 łyżki 
* sos sojowy jasny – 3 łyżki 
* sos sojowy ciemny – 2 łyżki
* ketchup – 2 łyżki 
* mirin – 2 łyżki lub łyżeczka cukru 
* woda – 50ml 
* szczypiorek do posypania 

Przepis:

✨grzyby moczymy w zimnej wodzie, można zostawić je na noc lub w gorącej wodzie na 1/2 godziny 

✨gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu 

✨odcedzamy makaron i płuczemy go zimną wodą

✨prażymy sezam i odkładamy do jakiegoś naczynia, przyda się nam później 

✨na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany imbir i czosnek, chwile smażymy 

✨kroimy wcześniej namoczone grzyby shitake, paprykę i marchewkę kroimy

w słupki, dorzucamy wszystko na patelnie 

✨dodajemy przyprawy i wodę 

✨dorzucamy część sezamu do sosu 

✨smażymy wszystko przez kilka minut 

✨gdy sos stanie się gesty, a warzywka miękkie, dorzucamy makaron i mieszamy wszystko razem 

✨danie gotowe, można posypać sezamem i szczypiorkiem 

SMACZNEGO

Przepis jest również dostępny na naszym tiktoku -> https://vm.tiktok.com/ZMYkj6vTG/

*przyprawy i makaron znajdziecie w naszych sklepach Avocado w Gdańsku i Gdyni