ZIEMNIACZANO-SEROWE KULKI W PANKO + przepis na wegański majonez kolendrowo-limonkowy
Hit na Twojej wegańskiej imprezie!
SKŁADNIKI NA KULE SEROWE:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- kawałek wegańskiego sera ok.100g
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- garść prażonej cebulki
- szczypiorek
- pół papryczki chilli
- łyżeczka płatków chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- garść parmezanu
- panierka panko
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA SOS:
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- kawałek wegańskiego sera ok.100g
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- garść prażonej cebulki
- szczypiorek
- pół papryczki chilli
- łyżeczka płatków chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- garść parmezanu
- panierka panko
- olej do smażenia
Mielimy lub ugniatamy ugotowane ostudzone ziemniaki, dodajemy skrobię, przyprawy i ser. Zagniatamy wszystko razem. Z powstałej masy tworzymy kulki, które obtaczamy w oleju, następnie w panko. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kulki, tak, żeby były przykryte całe olejem. Wyciągamy po kilku minutach aż będą brązowe!
Przepis na sos: Do wysokiego kielicha blendera dodajemy napój sojowy, wszystkie przyprawy i zioła. Blendujemy kilka minut, na sam koniec dodajemy powoli olej i czekamy na idealna konsystencję majonezu. Ready!
Nasz TikTok krok po kroku jak przyrządzić sos i kulki. https://vm.tiktok.com/ZGefLH7mC/
Smacznego! #weganskie #przekaski #impreza #weganska #kulkiserowe #kulkiziemniaczane