ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z DYNIĄ – przepis



Nasz kucharz Piotr przygotował dla Was naprawdę prosty przepis na rozgrzewający i pyszny bulion, idealny na obecną jesienną aurę. 

Składniki:

ZUPA / BULION 

  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 goździki 
  • 3 plasterki cytryny
  • 4/5 liści kafiru (można pominąć, ale jak pomijacie to 4 plasterki cytryny zamiast 3) 
  • 2/3cm imbiru 
  • troszkę chilli, zależy jaki masz próg ostrości hihi 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek jak nie macie vibe’u na robienie swojego) 
  • 1 łyżka mirin (można dodać łyżeczkę cukru zamiast) 
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżki kurkumy 
  • pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki 

BAJERY DO ZUPY:

  • kawałek dyni posiekany 
  • 2 łodyżki selera naciowego posiekanego
  • kilka różyczek brokuła 
  • sos sojowy 

Przygotowanie bulionu: 

Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki. 

Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. 

Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.

BULION READY

Przygotowanie bajerów:

Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości. 

Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy. 

My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą. 

PRZEPIS W FORMIE FILMIKU DLA UŁATWIENIA 
HTTPS://VM.TIKTOK.COM/ZGJCTDDS1

SMACZNEGO! ✨