✨Tagliatelle z kalafiorem w sosie jogurtowym na białym winie! 


Wegański, szybki przepis na makaron! 

Składniki: 

Przepis:

  • gotujemy makaron tagliatelle al dente i płuczemy go w zimnej wodzie 
  • kroimy kalafiora na mniejsze części i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z oliwą, solimy kalafiora
  • dodajemy 50 ml białego wina, 50 ml wody i zakrywamy patelnie, zostawiamy na średnim ogniu na około 3/4 minuty 
  • dolewamy troszkę wody, oliwy, posiekane dwa ząbki czosnku i pokrojone pieczarki, mieszamy wszystko i smażymy przez chwilkę 
  • dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową, łyżkę posiekanego szczypiorku i pozostałe 50 ml wina 
  • sprawdzamy czy kalafior jest już miękki, jeśli tak, dodajemy cały jogurt i ostatni posiekany ząbek czosnku, dusimy danie tak przez kilka minut 
  • na koniec dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych, mieszamy sos i dodajemy zimny makaron na patelnie do sosu, mieszamy wszystko razem 
  • kiedy makaron połączy się z sosem, możemy dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i wszystko dokładnie wymieszać 
  • danie jest gotowe, można posypać je szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi 

Wszystkie składniki wykorzystane w przepisie znajdziecie w naszych sklepach
Avocado Shop w Gdańsku i Avocado Store & More w Gdyni

SMACZNEGO!