✨Tagliatelle z kalafiorem w sosie jogurtowym na białym winie!
Wegański, szybki przepis na makaron!
Składniki:
- 100ml wina
- 300 gramów makaronu tagliatelle
- 5 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały kalafior
- szczypiorek
- jogurt naturalny sojowy 400g
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- sól
Przepis:
- gotujemy makaron tagliatelle al dente i płuczemy go w zimnej wodzie
- kroimy kalafiora na mniejsze części i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z oliwą, solimy kalafiora
- dodajemy 50 ml białego wina, 50 ml wody i zakrywamy patelnie, zostawiamy na średnim ogniu na około 3/4 minuty
- dolewamy troszkę wody, oliwy, posiekane dwa ząbki czosnku i pokrojone pieczarki, mieszamy wszystko i smażymy przez chwilkę
- dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową, łyżkę posiekanego szczypiorku i pozostałe 50 ml wina
- sprawdzamy czy kalafior jest już miękki, jeśli tak, dodajemy cały jogurt i ostatni posiekany ząbek czosnku, dusimy danie tak przez kilka minut
- na koniec dodajemy 4 łyżki płatków drożdżowych, mieszamy sos i dodajemy zimny makaron na patelnie do sosu, mieszamy wszystko razem
- kiedy makaron połączy się z sosem, możemy dodać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych i wszystko dokładnie wymieszać
- danie jest gotowe, można posypać je szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi
Wszystkie składniki wykorzystane w przepisie znajdziecie w naszych sklepach
Avocado Shop w Gdańsku i Avocado Store & More w Gdyni!
SMACZNEGO! ✨