Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi!
Dlatego znajdziecie go w naszym wyjątkowym nowym wrapie z twarożkiem z tofu i słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim, z pieczonymi ziemniakami, świeżą rzodkiewką i szpinakiem, ogórkiem kiszonym, sojonezem albo w pierogach lunowych w Avocado vegan Pestka.
Czosnek niedźwiedzi, znany także jako Allium ursinum, to nie tylko roślina popularna w kuchni, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia!
Oto dlaczego warto go jeść:
- Pyszny i zdrowy
Pełen witamin (A, C, B6) i minerałów (żelazo, magnez), a także związków fitochemicznych, czosnek niedźwiedzi to prawdziwe bogactwo odżywcze!
- Wspiera zdrowie
Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, pomaga obniżać cholesterol, regulować ciśnienie krwi oraz wzmacniać odporność.
- Dodaje smaku potrawom
Jego delikatny, ziołowy smak idealnie uzupełnia sałatki, zupy i sosy, dodając im wyjątkowego charakteru.
- Łatwy w uprawie
Można go znaleźć w dzikich lub leśnych obszarach, a nawet uprawiać w ogrodach – to roślina, która rośnie praktycznie sama!
Ale pamiętaj, żeby zbierać go z bezpiecznych terenów i zawsze konsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości związane ze spożyciem. Zdrowie zaczyna się od odpowiedniej diety!
Zdjęcie w grafice za: Fot.Fesus Robert/ Shutterstock.com