Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi!


zdjęcie przedstawiające pierożki z czosnkiem niedźwiedzim z Avocado Vegan Pestka



Dlatego znajdziecie go w naszym wyjątkowym nowym wrapie z twarożkiem z tofu i słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim, z pieczonymi ziemniakami, świeżą rzodkiewką i szpinakiem, ogórkiem kiszonym, sojonezem albo w pierogach lunowych w Avocado vegan Pestka.





Czosnek niedźwiedzi, znany także jako Allium ursinum, to nie tylko roślina popularna w kuchni, ale także prawdziwa skarbnica zdrowia!
Oto dlaczego warto go jeść:

  • Pyszny i zdrowy

Pełen witamin (A, C, B6) i minerałów (żelazo, magnez), a także związków fitochemicznych, czosnek niedźwiedzi to prawdziwe bogactwo odżywcze!

  • Wspiera zdrowie

Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, pomaga obniżać cholesterol, regulować ciśnienie krwi oraz wzmacniać odporność.

  • Dodaje smaku potrawom

Jego delikatny, ziołowy smak idealnie uzupełnia sałatki, zupy i sosy, dodając im wyjątkowego charakteru.

  • Łatwy w uprawie

Można go znaleźć w dzikich lub leśnych obszarach, a nawet uprawiać w ogrodach – to roślina, która rośnie praktycznie sama!

Ale pamiętaj, żeby zbierać go z bezpiecznych terenów i zawsze konsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości związane ze spożyciem. Zdrowie zaczyna się od odpowiedniej diety! 🌿💪




Zdjęcie w grafice za: Fot.Fesus Robert/ Shutterstock.com