WEGAŃSKIE PLACUSZKI OKONOMIYAKI
Składniki
Na ciasto
- Mąka Pszenna 100g
- Mąka z ciecierzycy 50g
- Mąka Ryżowa 50g
- Kurkuma pół łyżeczki
- Soda 1/3 łyżeczki
- Płatki drożdżowe 2 łyżki
- Czarna sól 1/2 łyżeczki
- Mleko sojowe 280ml
Dodatki
- Czosnek 2 ząbki
- Imbir 2 cm
- Tofu naturalne 100g
- Marchew 1 średnia
- Kapusta biała 100g
- Kiszona biała rzodkiew kawałek
- Sos sojowy 3 łyżki
- Olej sezamowy 2 łyżki
- Ocet ryżowy 1 łyżka
- Syrop z agawy 1 łyżka
Sposób wykonania
Kroimy wszystkie warzywa w paseczki i smażymy na patelni, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilkę mieszając.
W międzyczasie mieszamy wszystkie składniki na ciasto na placuszki. Kiedy nasze warzywa z patelni ostygną, dorzucamy do naszego ciasta i porządnie mieszamy ze sobą, aby połączyć składniki.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze placuszki. Na sam koniec dodajemy ulubione sosy(u nas sos sezamowy), posypujemy szczypiorkiem i sezamem!
Zachęcamy do obejrzenia naszego krótkiego TikToka, aby zobaczyć dokładnie krok po kroku jak przyrządzić to danie! ♥️
SMACZNEGO!