Topokki, kluski ryżowe – wegański, szybki i prosty przepis ✨


SKŁADNIKI:

kluski ryżowe / toppoki, tteokbokki x500g
cebula – 1 mała lub 1/2 dużej 
ząbek czosnku 
papryka czerwona – 1 sztuka
sezam – 2 łyżki 
pieprz – 1/2 łyżeczki 
sól – 1/2 łyżeczki 
sos sojowy – 3 łyżki
ocet spirytusowy / jablkowy – 1 łyżka 
ketchup – 4 łyżki 
cukier – 1 łyżka 
płatki chilli – 1/2 łyżeczki 
szczypiorek do posypania
olej do smażenia 

PRZEPIS:

✨ gotujemy wodę w garnku na kluski 
✨ wrzucamy kluski do gotującej się wody na 15 minut, od czasu do czasu mieszamy 
✨ odcedzamy kluski i wrzucamy je do zimnej wody 
✨ kroimy cebulę i paprykę w kostkę, czosnek siekamy 
✨ na rozgrzany olej wrzucamy sezam, prażymy chwilkę 
✨ dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli 
✨ dorzucamy paprykę 
✨ dolewamy 100 ml wody 
✨ dodajemy przyprawy, ketchup i ocet 
✨ dusimy wszystko na średnim ogniu przez kilka minut 
✨próbujemy sosu i ewentualnie dodajemy przypraw wedle uznania
✨ wrzucamy zimne kluseczki, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut 
✨ wykładamy na talerz
✨ obsypujemy wszystko szczypiorkiem i super easy, pyszne danie gotowe! 


Na naszym tiktoku znajdziecie przepis krok po kroku w wykonaniu Vitaliego. 

-link-

Smacznego!