Topokki, kluski ryżowe – wegański, szybki i prosty przepis ✨
SKŁADNIKI:
kluski ryżowe / toppoki, tteokbokki x500g
cebula – 1 mała lub 1/2 dużej
ząbek czosnku
papryka czerwona – 1 sztuka
sezam – 2 łyżki
pieprz – 1/2 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
sos sojowy – 3 łyżki
ocet spirytusowy / jablkowy – 1 łyżka
ketchup – 4 łyżki
cukier – 1 łyżka
płatki chilli – 1/2 łyżeczki
szczypiorek do posypania
olej do smażenia
PRZEPIS:
✨ gotujemy wodę w garnku na kluski
✨ wrzucamy kluski do gotującej się wody na 15 minut, od czasu do czasu mieszamy
✨ odcedzamy kluski i wrzucamy je do zimnej wody
✨ kroimy cebulę i paprykę w kostkę, czosnek siekamy
✨ na rozgrzany olej wrzucamy sezam, prażymy chwilkę
✨ dodajemy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszkli
✨ dorzucamy paprykę
✨ dolewamy 100 ml wody
✨ dodajemy przyprawy, ketchup i ocet
✨ dusimy wszystko na średnim ogniu przez kilka minut
✨próbujemy sosu i ewentualnie dodajemy przypraw wedle uznania
✨ wrzucamy zimne kluseczki, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut
✨ wykładamy na talerz
✨ obsypujemy wszystko szczypiorkiem i super easy, pyszne danie gotowe!
Na naszym tiktoku znajdziecie przepis krok po kroku w wykonaniu Vitaliego.
Smacznego!