Roślinna Wielkanoc 


Kiedyś ciężko było to sobie wyobrazić, wegańskie święta wielkanocne, przecież prawie każda tradycyjna potrawa miała w sobie coś odzwierzęcego. Na szczęście dzisiaj mamy bardzo wiele zamienników, które pozwalają nam cieszyć się smakiem, który pamiętamy z dzieciństwa, nie krzywdząc przy tym zwierząt!

Największym klasykiem świąt są jajka, na stole wielkanocnym znajdziemy je w każdej postaci, oczywiście nie zamienimy na wersje wegańską każdej pozycji jajecznej, ale jest kilka roślinnych produktów, które nam w tym pomogą. 

Najważniejszym z nich jest sól kala namak, inaczej czarna sól, która pozwala nam wydobyć jajeczny posmak w potrawach. Z jej pomocą możemy przyrządzić prostą pastę bezjajeczną.

Wystarczą nam do tego:
tofu, płatki drożdżowe, musztarda, mleko sojowe, kurkuma i olej. 

Wrzucamy link do tiktoka z przepisem na easy pastę bezjajeczną. 

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ PRZEPIS

Innym miłym i gotowym produktem pozwalającym zastąpić jajko w przepisach jest Vegg’s. Ten substytut może być używany w każdym daniu, w którym jajko pełni funkcję łącznika, także jajko w przepisie na mazurka czy babkę wielkanocną nie powinno być problemem. 

Równie ważnym ciastem wielkanocnym jest sernik, który bez problemu możemy przyrządzić w wersji roślinnej używając do tego tofu, kaszy jaglanej czy orzechów nerkowca, do masy możemy dodać budyń, mleczko kokosowe, cytrynę i skórkę pomarańczową, aby zbliżyć się jak najbardziej smakiem i konsystencją do oryginalnego przepisu. Dla chętnych dodatkiem są rodzynki, ale dobrze wiemy, że jest to bardzo kontrowersyjny składnik.


Na tradycyjnym wielkanocnym stole znajdziemy również kiełbasy czy szynki, na szczęście zamienników wegańskich mamy pod dostatkiem! 

Firmy Bezmięsny i Vegesmak świetnie nas w takie substytuty zaopatrują! 

Białe kiełbaski do żurku czy krakowska, wszystkie te produkty znajdziemy już w bezmięsnej wersji. Dostaniecie je na przykład w naszych sklepach Avocado w Gdańsku i Gdyni. 


Smacznie spędzić wegańską Wielkanoc pomagają nam również twórczynie i twórcy, WeganNerd, Veganbanda czy Jadlonomia. Znajdziecie u nich wiele prostych roślinnych i przepysznych przepisów, idealnych na Wielkanoc. 

Jeśli chcecie cieszyć się roślinnymi świętami bez spędzenia czasu w kuchni zapraszamy 8 kwietnia do naszego lokalu Avocado Vegan SPOT, gdzie kuchnia hojną ręką przygotuje dla zapominalskich trochę produktów last minute 😀

Bardzo cieszy nas fakt, że zauważamy coraz więcej osób przechodzących na weganizm albo rezygnujących z większości produktów odzwierzęcych. Jest to niesamowicie znaczący krok dla zwierząt, dla naszej planety i dla nas.  


Życzymy udanych wegańskich świąt wielkanocnych!
AVO TEAM <3