MAKARON TAJSKI Z TEMPEHEM – szybki przepis umami!


Składniki:

  • 2/3 cm imbiru
  • 2 liście kaffiru (można pominąć)
  • 100 gramów tempehu
  • papryczka chilli
  • brokuł – kilka różyczek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3/4 ziarna kardamonu
  • pół papryki czerwonej
  • łyżeczka cukru lub innego słodzika
  • łyżeczka pasty tom-kha
  • 20 ml sosu sojowego
  • garść zielonego groszku
  • sok z 1/2 limonki
  • makaron ryżowy
  • sezam i kolendra do posypania
  • olej do smażenia
  • mleczko kokosowe 150 ml

PRZEPIS:

Na dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, zamocz makaron ryżowy w zimnej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna kardamonu, niech się prażą 2 minuty, po tym czasie dolewamy olej. Imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy i smażymy do satysfakcjonującej miękkości warzyw. Dodajemy namoczony wcześniej makaron, mleczko kokosowe i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż makaron zmięknie. Wyciągamy, sypiemy kolendrą i sezamem i gotowe!

Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka krok po kroku!

Smaaacznego! ♥️

#tajskimakaron #weganski #umami #prostyprzepis #azjatyckimakaron #weganskieprzepisy