MAKARON TAJSKI Z TEMPEHEM – szybki przepis umami!
Składniki:
- 2/3 cm imbiru
- 2 liście kaffiru (można pominąć)
- 100 gramów tempehu
- papryczka chilli
- brokuł – kilka różyczek
- 1 mała czerwona cebula
- 3/4 ziarna kardamonu
- pół papryki czerwonej
- łyżeczka cukru lub innego słodzika
- łyżeczka pasty tom-kha
- 20 ml sosu sojowego
- garść zielonego groszku
- sok z 1/2 limonki
- makaron ryżowy
- sezam i kolendra do posypania
- olej do smażenia
- mleczko kokosowe 150 ml
PRZEPIS:
Na dwie godziny przed przyrządzeniem potrawy, zamocz makaron ryżowy w zimnej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna kardamonu, niech się prażą 2 minuty, po tym czasie dolewamy olej. Imbir i chilli kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dorzucamy pokrojone warzywa i przyprawy i smażymy do satysfakcjonującej miękkości warzyw. Dodajemy namoczony wcześniej makaron, mleczko kokosowe i sok z limonki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż makaron zmięknie. Wyciągamy, sypiemy kolendrą i sezamem i gotowe!
Zachęcamy do obejrzenia naszego tiktoka krok po kroku!
Smaaacznego!
#tajskimakaron #weganski #umami #prostyprzepis #azjatyckimakaron #weganskieprzepisy