ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z DYNIĄ – przepis



Nasz kucharz Piotr przygotował dla Was naprawdę prosty przepis na rozgrzewający i pyszny bulion, idealny na obecną jesienną aurę. 

Składniki:

ZUPA / BULION 

  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 goździki 
  • 3 plasterki cytryny
  • 4/5 liści kafiru (można pominąć, ale jak pomijacie to 4 plasterki cytryny zamiast 3) 
  • 2/3cm imbiru 
  • troszkę chilli, zależy jaki masz próg ostrości hihi 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek jak nie macie vibe’u na robienie swojego) 
  • 1 łyżka mirin (można dodać łyżeczkę cukru zamiast) 
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżki kurkumy 
  • pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki 

BAJERY DO ZUPY:

  • kawałek dyni posiekany 
  • 2 łodyżki selera naciowego posiekanego
  • kilka różyczek brokuła 
  • sos sojowy 

Przygotowanie bulionu: 

Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki. 

Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. 

Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.

BULION READY

Przygotowanie bajerów:

Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości. 

Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy. 

My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą. 

PRZEPIS W FORMIE FILMIKU DLA UŁATWIENIA 
HTTPS://VM.TIKTOK.COM/ZGJCTDDS1

SMACZNEGO! ✨

Kubeczki menstruacyjne – poznaj ich zalety :)


Kubeczki menstruacyjne są coraz popularniejsze jako alternatywa dla tradycyjnych środków higieny podczas menstruacji, takich jak tampony czy podpaski. Podrzucamy pięć powodów, dlaczego warto rozważyć korzystanie z kubeczka menstruacyjnego:

Ekologiczność

Kubeczki menstruacyjne są wielokrotnego użytku, co oznacza, że nie generują takiej ilości odpadów jak jednorazowe tampony czy podpaski. Dla osób dbających o środowisko naturalne jest to znaczący argument za ich stosowaniem.

Ekonomiczność

Chociaż początkowy koszt zakupu kubeczka menstruacyjnego może być wyższy niż jednorazowych produktów higienicznych, to w dłuższej perspektywie jest znacznie bardziej opłacalny, ponieważ kubeczki można używać przez wiele lat.

Wygoda i długość noszenia

Kubeczki menstruacyjne można nosić przez znacznie dłuższy czas niż tampony czy podpaski, zazwyczaj do 12 godzin. Nie trzeba martwić się o częste zmiany, co jest szczególnie korzystne w przypadku osób o aktywnym trybie życia.

Bezpieczeństwo i zdrowie

Kubeczki menstruacyjne są zazwyczaj wykonane z medycznego silikonu lub elastomeru, co oznacza, że nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych. Nie absorbują także naturalnej wilgoci pochwy, co pomaga utrzymać naturalną równowagę mikroflory bakteryjnej.

Redukcja zapachów i plam

W przeciwieństwie do tamponów, które mogą prowadzić do nieprzyjemnych zapachów, kubeczki menstruacyjne nie wpływają na poziom pH pochwy. Ponadto rzadziej prowadzą do przecieków, co pomaga w utrzymaniu czystości i komfortu. Oczywiście, wybór metody higieny menstruacyjnej jest osobistą decyzją, i nie każdy produkt będzie odpowiedni dla każdej osoby. Niemniej jednak, kubeczki menstruacyjne mają wiele zalet, które przyciągają coraz większą liczbę użytkowniczek.
W naszym sklepie online oraz stacjonarnie w Store & More są dostępne kubeczki firmy Perfect Cup oraz MeLuna.

W kategorii:
Tagi:

Jak zrobić swoją kombuchę?


Na radości spowodowanej pojawieniem się na rynku grzbka do kombuchy marki Delikatna – już wcześniej przygotowaliśmy przepis na własną fermentową herbatę. 

Łapcie !

Składniki:

• 4 łyżki herbaty czarnej lub zielonej (upewnij się, że to herbata, która nie zawiera oleju eterycznego, który może zaszkodzić kulturze kombuchy)

• 1 szklanka cukru organicznego (może być cukier trzcinowy lub inny cukier nieoczyszczony)

• 1 SCOBY (Starter Culture Of Bacteria and Yeast – Kultura Początkowa Bakterii i Drożdży) – mamy u nas w sklepie marki Delikatna

• 3-4 litry wody przefiltrowanej lub źródlanej

• 1 szklanka płynu z kombuchy – to jest ta kombucha, w której pływa grzybek po zakupie (jeśli masz dostępny już kombuchę)

Dodatkowe wyposażenie:

→ Duży słoik szklany lub dzbanek (min. 4-litrowy)

→ Tkanina z bawełny lub gazy do przykrycia słoja

→ Gumka recepturka lub sznurek

Instrukcje:

1. Gotowanie herbaty:

   – Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 4 łyżki herbaty. Pozwól jej zaparzać się przez około 15-20 minut, aż herbata ostygnie do temperatury pokojowej.

2. Roztwór cukrowy:

   – Dodaj 1 szklankę cukru do herbaty i dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Przygotowanie słoja:

   – Wlej pozostałe 1,5 litra wody do słoja szklanego i upewnij się, że słoik jest czysty i wyparzony.

4. Dodaj SCOBY:

   – Delikatnie umieść SCOBY na wierzchu mieszanki cukrowej w słoju.

5. Przenieś płyn kombuchy:

   – Jeśli masz dostęp do płynu z kombuchy z wcześniejszej partii, możesz dodać go teraz do słoja. To pomoże przyspieszyć proces fermentacji. Jeśli nie, to nie martw się, kombucha i tak się uda, ale może trochę dłużej potrwać.

6. Przykryj słoik:

   – Przykryj słoik tkaniną z bawełny lub gazą i zabezpiecz ją gumką recepturką lub sznurkiem. To pozwoli na wymianę powietrza, ale zapobiegnie dostawaniu się owadów i zanieczyszczeń.

7. Fermentacja:

   – Pozostaw słoik w ciepłym i zacienionym miejscu przez 7-14 dni (lub dłużej, w zależności od pożądanego smaku). Im dłużej fermentujesz, tym bardziej kwasowa (octowa) staje się kombucha.

8. Degustacja i fermentowanie:

   – Po upływie określonego czasu, spróbuj kombuchy. Jeśli osiągnęła odpowiedni smak, możesz ją butelkować. W przeciwnym razie pozostaw ją do fermentacji przez dłuższy czas.

9. Butelkowanie:

   – Butelkuj kombuchę w szczelnie zamkniętych butelkach szklanych lub słoikach. Możesz dodać smakowe dodatki, takie jak owoce, imbir czy zioła. Odczekaj jeszcze 3-7 dni, aby pozwalając gazowi się zbierać i wydobyć odpowiedni smak.

10. Chłodzenie i serwowanie:

    – Przechowuj butelki w lodówce, aby zatrzymać proces fermentacji. Kombuchę podawaj schłodzoną. Gotowe!

Pamiętaj, że proces fermentacji może się różnić w zależności od warunków otoczenia i rodzaju herbaty użytej do przygotowania kombuchy. Dlatego warto eksperymentować i dostosować przepis do własnych preferencji smakowych.

Skąd brać białko w diecie wegańskiej?


Kiedy jesteś weganinem, ważne jest, aby spożywać różnorodne źródła białka, aby zapewnić sobie pełnowartościowe białko oraz inne niezbędne składniki odżywcze. Istnieje wiele pysznych dań wegańskich, które można przygotować, wykorzystując te składniki:

Roślinny strączkowe:

Ciecierzyca

➤ Soczewica

Fasola

Czerwona fasola

➤ Groch

➤ Soja (w postaci tofu, tempeh, edamame, mleka sojowego)

Zboża:

Quinoa

➤ Proso

➤ Jęczmień

Kasza gryczana

➤ Otręby owsiane

➤ Pełnoziarniste makarony

➤ Chleb pełnoziarnisty

Warzywa:

➤ Szpinak

➤ Brokuły

➤ Brukselka

➤ Kalafior

➤ Kapusta

➤ Groszek cukrowy

➤ Kiełki roślin strączkowych

Produkty „mleczne” roślinne:

➤ Mleko migdałowe

➤ Mleko owsiane

➤ Mleko kokosowe

➤ Jogurt sojowy

➤ Jogurt migdałowy

➤ Ser roślinny

➤ Seitan (pszenne białko):

Seitan jest produktem otrzymywanym z białka pszenicy i jest bogaty w białko.

Produkty zbożowe wzbogacone w białko:

➤ Wiele produktów zbożowych, takich jak płatki śniadaniowe, batony energetyczne i napoje białkowe, jest wzbogacanych w dodatkowe białko roślinne.

Orzechy i nasiona:

➤ Migdały

➤ Orzechy nerkowca

➤ Orzechy włoskie

Orzechy brazylijskie

➤ Orzechy pekan

➤ Orzechy pistacjowe

➤ Orzeszki ziemne

➤ Nasiona chia

➤ Nasiona lnu

➤ Nasiona słonecznika

➤ Nasiona dyni

Jedzmy mądrze!

W kategorii:
Tagi:

Jak przejść na weganizm?


Przejście na weganizm może być wyzwaniem, ale z odpowiednią wiedzą, planowaniem i wsparciem, można to zrobić skutecznie. Po rozmowach z Wami i poznaniu waszych bolączek chcemy podrzucić trochę wskazówek, które mogą pomóc Wam przejść na weganizm w łatwiejszy sposób – nam one pomogły:

1. Zdobądź wiedzę

Poznaj zasady weganizmu, czym jest, aby zrozumieć, jakie produkty i składniki są dozwolone, a jakich należy unikać. Zrozumienie źródeł białka, witamin i minerałów w diecie roślinnej jest kluczowe.

2. Planuj posiłki

Przygotuj plan posiłków, który zawiera różnorodne źródła białka roślinnego, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. To pomoże Ci zapobiec niedoborom składników odżywczych.

3. Eksperymentuj z przepisami

Poszukaj przepisów kulinarnych na dania roślinne, które Cię zainteresują. Wyzwól swoją kreatywność w gotowaniu, korzystając z warzyw, owoców, strączków, orzechów i nasion.

4. Stopniowe przejście

Nie musisz przejść na weganizm z dnia na dzień. Możesz zacząć od stopniowego ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, a następnie stopniowo eliminować je z diety.

5. Znajdź zamienniki

Wyszukaj roślinne zamienniki dla ulubionych produktów pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko roślinne, jogurty, sery roślinne, mięso roślinne i wiele innych.

6. Badaj etykiety

Uważnie czytaj etykiety produktów spożywczych, aby unikać składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko w proszku czy żelatyna.

7. Wsparcie społeczne

Dołącz do grup lub społeczności wegan, gdzie będziesz mógł dzielić się swoimi doświadczeniami, otrzymać porady i cenne informacje.

8. Suplementacja

W zależności od Twojej diety, może być konieczne przyjmowanie suplementów, takich jak witamina B12, D3 i ewentualnie inne, aby zapewnić odpowiednie poziomy składników odżywczych.

9. Bądź cierpliwa_wy

Przejście na weganizm to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Wprowadzaj zmiany stopniowo i nie oczekuj perfekcji od samego początku.

10. Edukacja i motywacja

Pamiętaj, dlaczego podjąłeś decyzję o przejściu na weganizm – czy to dla zdrowia, ochrony zwierząt czy środowiska. Edukuj się na temat korzyści z tej diety, aby utrzymać motywację. Wiele stron lub blogów podsunie Wam również nieskończone inspiracje kulinarne, które usprawnią Waszą codzienność.


I myśl, która to wszystko powinno otulać: lepiej zrobić coś niedoskonale, ale starać się i nie odpuścić, niż narzucać presję i zrezygnować po kilku tygodniach. Bo świat potrzebuje niedoskonałych wegan niż perfekcyjnych katów. 

Jeśli jesteś zaniepokojony/a aspektem zdrowotnym, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed dokonaniem dużych zmian w diecie.

W kategorii:
Tagi:

Bądź bardziej eko!


Dziś mamy dla Was 5 sposobów, aby być bardziej ekologicznym i mniej generować odpadów:

Unikaj plastiku jednorazowego użytku:

Staraj się unikać produktów z plastiku jednorazowego użytku, takich jak plastikowe butelki, sztućce i kubki. Zamiast tego, korzystaj z wielokrotnego użytku przedmiotów, takich jak butelki ze stali nierdzewnej, szklane kubki i tkaninowe torby na zakupy.

Recykling i kompostowanie:

Pamiętaj o segregacji odpadów i recyklingu. Oddzielaj materiały do recyklingu od reszty śmieci i upewnij się, że właściwie sortujesz papier, plastik, metal i szkło. Ponadto, kompostowanie resztek organicznych, takich jak warzywa, owoce i resztki jedzenia, może pomóc zmniejszyć ilość odpadów trafiających na wysypisko.

Kupuj mądrze:

Dokładnie zastanów się przed zakupem nowych przedmiotów. Wybieraj produkty o dłuższym okresie użytkowania, dobrej jakości i wielokrotnego użytku. Unikaj impulsywnych zakupów i stawiaj na minimalistyczny styl życia.

Naprawiaj i ponownie wykorzystuj:

Zamiast wyrzucać uszkodzone przedmioty, postaraj się je naprawić. Możesz również wykorzystać kreatywność, aby przekształcić niepotrzebne przedmioty w coś nowego i użytecznego. To pomoże zmniejszyć potrzebę zakupu nowych rzeczy.

Zwracaj uwagę na opakowania:

Wybieraj produkty, które mają minimalne opakowania lub opakowania wykonane z materiałów biodegradowalnych lub możliwych do przetworzenia. Unikaj zbędnych opakowań i kupuj na wagę, kiedy to możliwe.

Pamiętaj, że nawet małe zmiany w codziennych nawykach mogą znacząco przyczynić się do zmniejszenia ilości generowanych odpadów i ochrony środowiska.

W kategorii:
Tagi:

Bezalkoholowe koktajle


W Avocado Spot po raz pierwszy zagościła karta drinków bez %! Bezalkoholowe koktajle to coś czego brakowało w naszym lokalu, dlatego postanowiliśmy to zmienić i wprowadzić 6 pozycji, które powinny sprostać każdemu podniebieniu. Smaki inspirowane latem przygotowała dla Was Izu, którą możecie znać z naszego sklepu Avocado Vegan Shop! ❤

❤ Pinky gin (słodko-kwaśny)
gin bez % / świeży sok z grejpfruta/ świeży rozmaryn / płatki róż / syrop malinowy

???? Classic Hugo (słodki-kwiatowy)
syrop z czarnego bzu / cytryna / limonka / świeża mięta / prosecco bez % / woda gazowana

???? Aperol virgin (słodko-gorzki)
syrop monin aperol / prosseco bez % / woda gazowana / pomarańcza

???? Avolicious (kwaśno-gorzki)
matchbata OnLemon / tonic / ogórek / świeża mięta

???? Early Tea (słodko-gorzki)
tonic / shot autorskiego syropu na bazie herbaty earl grey / lawenda / cytryna

???? Yuzu blade (kwaśny, orzeźwiający)
gin bez % / kombucha yuzu / pomarańcza / grejpfrut / jabłko


Dlaczego zdecydowaliśmy się na drinki bezalkoholowe?


✨ idealne dla wszystkich grup wiekowych
✨ można po nich prowadzić pojazdy
✨ orzeźwiają i nawadniają
✨ są odpowiednie dla osób w ciąży
✨ nie wpływają negatywnie na zdrowie
✨ nie ma po nich kaca
✨ wyglądają fancy na fotkach ????‍♀️

Zapraszamy Was na ul. Wajdeloty 25 na orzeźwiającego bezalkoholowego drineczka o każdej porze dnia!

BUZIACZKI STAY SAFE AND SOBER!

W kategorii:
Tagi:

Świece sojowe – lepszy wybór dla nas i naszej planety!


Od niedawna w Avocado możecie zakupić świece sojowe o cudownych zapachach przypisanych naszym lokalom ✨

W ofercie znajdziecie:

Avocado Pestka – słodka żurawiną

Avocado Spot – róża z paczulą

Avocado Bistro – szarlotka z cynamonem

Avocado Store & More – bazylia z werbeną

Avocado Shop – w trakcie realizacji ❤ 

Nasze świece wykonane są z naturalnego wosku sojowego, to ważna różnica w porównaniu do tradycyjnych świec, które bardzo często są wykonane z parafiny, produkowanej z ropy naftowej. Wosk sojowy jest biodegradowalny i odnawialny, co oznacza, że nie przyczynia się do wyczerpywania zasobów naturalnych.

Korzystanie ze świec sojowych ma również wiele innych korzyści. Po pierwsze, palą się one dłużej niż tradycyjne świeczki parafinowe, co oznacza, że będą towarzyszyć nam przez dłuższy czas. Dodatkowo, wosk sojowy pali się równomiernie, co zmniejsza ilość marnowanego produktu i sprawia, że ​​świece sojowe są bardziej ekonomiczne.

Inną ważną zaletą świec sojowych jest to, że nie wydzielają one toksycznych substancji chemicznych podczas spalania, świece parafinowe mogą emitować zanieczyszczenia powietrza, takie jak benzen, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie, świece sojowe są wolne od tych szkodliwych związków, dzięki czemu możemy cieszyć się przyjemnym zapachem bez obaw o oddychanie toksycznymi substancjami. Wosk sojowy nie będzie również problemem gdy rozleje się nam na mebel czy podłogę, możemy go zmyć bez problemu wodą z mydłem prawie z każdej powierzchni.


Świece sojowe są zdecydowanie lepszym wyborem dla naszego zdrowia i naszej planety.

Przy kolejnej wizycie w Avocado możecie się przekonać jak cudownie pachną! ❤️

W kategorii:
Tagi:

Embargo App – program lojalnościowy w Avocado


To stosunkowo nowa aplikacja na polskim rynku, która zdobywa coraz większą popularność nie bez powodu!

Embargo app to aplikacja, która umożliwia użytkownikom zbieranie pieczątek przy każdej wizycie w swojej ulubionej restauracji czy sklepie. Zebrana pula pieczątek pozwala nam na odbieranie nagród lojalnościowych w postaci zniżek na zakupy, darmowych obiadów czy napojów. Jest to praktyczne i eco-friendly rozwiązanie umożliwiające trzymanie kart lojalnościowych w jednym miejscu i przede wszystkim bez możliwości ich zgubienia, w końcu telefon mamy prawie zawsze przy sobie. Oprócz zbierania pieczątek, użytkownicy mogą korzystać ze zniżek i ofert dostępnych tylko dla posiadaczy aplikacji, poinformują nas o tym powiadomienia wysyłane do użytkowników, którzy posiadają już kartę w danym lokalu.

W Avocado mamy dwie dostępne karty lojalnościowe.

  • Jedna pozwala na zbieranie pieczątek za każdym razem, gdy pijesz kawę w Spocie, Pestce czy naszym sklepie w Gdyni Store & More. Pieczątki ze wszystkich lokali się ze sobą sumują, a Ty możesz odebrać darmową kawę za zebranie odpowiedniej ilości pieczątek! ☕️
  • Druga karta pozwalam na zebranie pieczątki, gdy u nas jesz lub robisz zakupy. Jedną z nagród lojalnościowych jest wybrany, darmowy obiad, także totalnie worth it! ????️????

My jesteśmy apką zachwyceni, obiecujemy, że też będziesz! Zachęcamy do ściągania i zbierania pieczątek za każdym razem, gdy nas odwiedzasz!

BUZIAKI AVOCADO TEAM

Roślinna Wielkanoc 


Kiedyś ciężko było to sobie wyobrazić, wegańskie święta wielkanocne, przecież prawie każda tradycyjna potrawa miała w sobie coś odzwierzęcego. Na szczęście dzisiaj mamy bardzo wiele zamienników, które pozwalają nam cieszyć się smakiem, który pamiętamy z dzieciństwa, nie krzywdząc przy tym zwierząt!

Największym klasykiem świąt są jajka, na stole wielkanocnym znajdziemy je w każdej postaci, oczywiście nie zamienimy na wersje wegańską każdej pozycji jajecznej, ale jest kilka roślinnych produktów, które nam w tym pomogą. 

Najważniejszym z nich jest sól kala namak, inaczej czarna sól, która pozwala nam wydobyć jajeczny posmak w potrawach. Z jej pomocą możemy przyrządzić prostą pastę bezjajeczną.

Wystarczą nam do tego:
tofu, płatki drożdżowe, musztarda, mleko sojowe, kurkuma i olej. 

Wrzucamy link do tiktoka z przepisem na easy pastę bezjajeczną. 

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ PRZEPIS

Innym miłym i gotowym produktem pozwalającym zastąpić jajko w przepisach jest Vegg’s. Ten substytut może być używany w każdym daniu, w którym jajko pełni funkcję łącznika, także jajko w przepisie na mazurka czy babkę wielkanocną nie powinno być problemem. 

Równie ważnym ciastem wielkanocnym jest sernik, który bez problemu możemy przyrządzić w wersji roślinnej używając do tego tofu, kaszy jaglanej czy orzechów nerkowca, do masy możemy dodać budyń, mleczko kokosowe, cytrynę i skórkę pomarańczową, aby zbliżyć się jak najbardziej smakiem i konsystencją do oryginalnego przepisu. Dla chętnych dodatkiem są rodzynki, ale dobrze wiemy, że jest to bardzo kontrowersyjny składnik.


Na tradycyjnym wielkanocnym stole znajdziemy również kiełbasy czy szynki, na szczęście zamienników wegańskich mamy pod dostatkiem! 

Firmy Bezmięsny i Vegesmak świetnie nas w takie substytuty zaopatrują! 

Białe kiełbaski do żurku czy krakowska, wszystkie te produkty znajdziemy już w bezmięsnej wersji. Dostaniecie je na przykład w naszych sklepach Avocado w Gdańsku i Gdyni. 


Smacznie spędzić wegańską Wielkanoc pomagają nam również twórczynie i twórcy, WeganNerd, Veganbanda czy Jadlonomia. Znajdziecie u nich wiele prostych roślinnych i przepysznych przepisów, idealnych na Wielkanoc. 

Jeśli chcecie cieszyć się roślinnymi świętami bez spędzenia czasu w kuchni zapraszamy 8 kwietnia do naszego lokalu Avocado Vegan SPOT, gdzie kuchnia hojną ręką przygotuje dla zapominalskich trochę produktów last minute 😀

Bardzo cieszy nas fakt, że zauważamy coraz więcej osób przechodzących na weganizm albo rezygnujących z większości produktów odzwierzęcych. Jest to niesamowicie znaczący krok dla zwierząt, dla naszej planety i dla nas.  


Życzymy udanych wegańskich świąt wielkanocnych!
AVO TEAM <3
W kategorii:
Tagi: