ROZGRZEWAJĄCA ZUPA IMBIROWA Z DYNIĄ – przepis
Składniki:
ZUPA / BULION
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 3 plasterki cytryny
- 4/5 liści kafiru (można pominąć, ale jak pomijacie to 4 plasterki cytryny zamiast 3)
- 2/3cm imbiru
- troszkę chilli, zależy jaki masz próg ostrości hihi
- 1 łyżka soli
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek jak nie macie vibe’u na robienie swojego)
- 1 łyżka mirin (można dodać łyżeczkę cukru zamiast)
- 1 łodyżka trawy cytrynowej (można pominąć, ale wtedy może jeszcze kolejny plasterek cytrynki?)
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1/4 łyżki kurkumy
- pół kostki tofu, może być wędzone lub naturalne, kroimy na plasterki
BAJERY DO ZUPY:
- kawałek dyni posiekany
- 2 łodyżki selera naciowego posiekanego
- kilka różyczek brokuła
- sos sojowy
Przygotowanie bulionu:
Prażymy goździki i anyż 1/2 minuty, dodajemy oleju, wrzucamy posiekane chilli i imbir, smażymy 2 minutki.
Zalewamy wszystko bulionem, wrzucamy kafir, tofu, cytrynę, mirin, kurkumę i trawę cytrynową i gotujemy około 15-25 minut na średnim ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy.
Wyjmujemy goździki, cytrynę, kafir, trawę cytrynową i cytrynę. I dodajemy tyle soli ile lubicie.
BULION READY
Przygotowanie bajerów:
Smażymy na oleju wszystkie składniki przez 5 minut, później dodajemy chlust wody i dusimy przez kilka minut do satysfakcjonującej miękkości.
Z bajerów do zupy koniecznie trzeba wyjąć tofu i podać do zupy.
My daliśmy do zupy makaron ryżowy, ale pszenne noodelki też super się sprawdzą.
PRZEPIS W FORMIE FILMIKU DLA UŁATWIENIA
HTTPS://VM.TIKTOK.COM/ZGJCTDDS1
SMACZNEGO! ✨